Д-р Станимир Трошев лектор в обучение за специализанти по офталмология

Този уикенд д-р Станимир Трошев бе лектор в обучение за специализанти по офталмология от Пловдив и Стара Загора, което се проведе в Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив.

Курсът на обучението е част от национален проект за повишаване квалификацията на млади лекари и бе изцяло съобразен с изискванията за следдипломна квалификация на университета. Провежда се под егидата на Българско дружество по офталмология – клон Южен, съобщи ръководителят на Катедрата по офталмология в МУ Пловдив – проф. д-р Мариета Конарева-Костянева. Целта му е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит на утвърдени практикуващи офталмолози.

Програмата на обучението обхвана широк спектър очни болести. Лектори бяха както преподаватели в университета – проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, проф. д-р Нели Сивкова, доц. д-р Марин Атанасов, д-р Весела Миткова, д-р Десислава Колева,
д-р Васил Маринов, така и офталмолози, известни с богатия си опит в клиничната практика. „Поканили сме колеги, които са достигнали върха в своята професионална област, защото споделените от тях случаи от практиката са много важни за бъдещите офталмолози“, обясни проф. Конарева.

Сред тях бе и д-р Станимир Трошев от очна клиника „Трошев“ в Стара Загора, който сподели практически умения в катаракталната хирургия.

С помощта на симулационни очила младите лекари разбраха също как виждат техните пациенти, които имат катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, отлепване на ретината и пр.

Обучението е част от национален проект, в който участва Българското дружество по офталмология. Тази година то насочи усилията си в две посоки – към информиране на пациенти за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение“ и към повишаване на квалификацията на очните лекари.

През октомври – месецът, в който се чества Международният ден на зрението, стартираха обученията на специализантите по офталмология в цялата страна. Първото мина в София, сега се проведе и второто – в Пловдив, предстои и трето – във Варна. Всички курсове се организират със съдействието на Медицинските университети в съответните градове и техните катедри по очни болести. Заключението на проекта ще бъде през декември с тридневен уъркшоп в симулативна операционна. В нея младите лекари ще правят катарактални операции върху макети, наподобяващи човешкото око.