Клиника

Д-р Станимир Трошев и д-р Денислав Трошев се включиха в регионална инициатива от кампанията „Право на зрение”. В дните 23,29 и 30 март в град Чирпан с тяхно участие бяха проведени няколко здравно-информационни беседи на тема „Съвременни начини за лечение на катаракта”, придружени с безплатни скрининги и консултации за катаракта.

„Какво е катаракта? От какво се причинява тя? Какви са симптомите? Какво представлява лечението?” - бяха само малка част от въпросите, засегнати по време на беседата. В предвидените дискусии, д-р Станимир Трошев, офталмолог с 26 годишен опит и със 17 000 успешни операции за катаракта, беше изключително полезен на присъстващите, като отговори на редица техни въпроси, внесе яснота и спокойствие относно приемането на диагнозата „катаракта”.

В събитията участваха над 100 души, като 70 от тях бяха прегледани – 52 жени и 18 мъже на възраст между 60 и 85 години. При 67% от всички прегледани бе установено наличието на „старческо перде”, при 29% от които засегнати са и двете очи. При 58% от участвалите в прегледите бе установено, че катарактата е в напреднал стадий.

Целта на националната кампания „Право на зрение” е предотвратяване на слепотата чрез повишаване на информираността на българските пациенти относно две от най-значимите очни заболявания – глаукома и катаракта, и предоставяне на навременни прегледи на възрастното население.

В България национална кампания „Право на зрение“ се провежда от 2012 г., като всяка година посещава различни населени места и провежда информационни събития и безплатни прегледи. Всяка година прегледаните са между 2000 и 4000 души. При половината от тях се констатира перде на окото, а при около 30% - глаукома. Партньори на „Право на зрение“ са научни дружества в офталмологията, офталмолози от цялата страна, пациентски организации и очни клиники, една от които и очна клиника „Трошев” – гр. Стара Загора.