Лекари и пациенти в здравна беседа за две от най-значимите социални очни заболявания

Днес, 16.02., в град Казанлък се проведе информационна среща под надслов "Съвременни начини за лечение на глаукома и катаракта". В нея участие взеха двама изявени очни специалисти от страната - д-р Станимир Трошев и д-р Светлина Богданова. Инициативата бе част от проект "Право на зрение", а целта й - да повиши културата на пациентите за двете основни заболявания водещи до слепота – катаракта и глаукома.

Към събитието се присъединиха над 60 души, които имаха възможност да зададат своите въпроси към специалистите с дългогодишен опит в офталмологията. 

 

По данни на Световната здравна организация 285 млн. души живеят в слепота. От тях 39 млн. не виждат напълно, а 246 млн. имат умерено или тежко увреждане на зрението. Над 7 млн. души ослепяват всяка година, но в 80 % от случаите това може да бъде избегнато, ако е резултат от лечимо очно заболяване.


Ситуацията у нас е аналогична. По данни на Националната глаукомна асоциация , в България от глаукома страдат между 70 000 и 80 000 души. , като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.


Проучванията показват, че от катаракта страда 60% от населението между 65 и 74 годишна възраст и 80% над 75 годишна възраст. В Световен мащаб данните сочат, че 60 млн. от популацията е сляпа от катаракта.


Целта на тази и подобни информационни срещи е всички тези огромни цифри да бъдат редуцирани чрез повишаване на здравната култура на българските пациенти относно видовете очни заболявания и възможностите за техните свъвременни превенция и лечение.