Как да намалим последствията върху детските очи от прекомерно прекараното време пред екран

Когато COVID-19 затвори класните стаи и пренесе учениците във виртуални такива, детските очи не бяха подготвени да прекарат толкова продължителен период от време пред екраните на различни устройства – компютри, лаптопи и таблети. У много от децата рязко се появиха симптоми на уморени, сухи очи в следствие на концентриране на вниманието им върху екраните. Добре е да знаем и да сме подготвени с някои лесни стъпки и тактики, които биха могли да ни помогнат за предотвратяването на това напрежение на очите в следствие на прекомерното ползване на дигитални устройства.

 

Причината

Причината, която в повечето случаи стои зад главоболието, замъгленото зрение и уморените и сухи очи, е фактът, че не мигаме толкова често, колкото е необходимо, докато използваме компютри и други дигитални устройства, като по този начин предизвикваме сухота и раздразнение в очите си. Когато се фокусираме върху дадена повърхост от една и съща дистанция за дълго време, често получаваме замъглено зрение и болка в мускулите около очите, което води до главоболие. Същото важи и за продължителното четене, писане и друга интензивна работа на близка дистанция, които също пораждат напрежение в очите.

Как можем да си помогнем?

За да предотвратим този проблем е препоръчително да спазваме следните прости правила, които ще ни помогнат да освободим натрупаното напрежение:

Време и почивка

  • да се прави 20 секундна почивка на всеки 20 минути интензивно време или работа пред екран.
  • да се редуват четенето на електронна книга хартиена книга или учебник, като се насърчава децата просто да правят 20 секундна пауза, като просто затворят очи или гледат през прозореца (на всеки две глави или 20 минути). Идея: Бихте могли предварително да маркирате главите с кламери, които да подсещат, че е време за почивка на очите. А относно, електронните книги – можете да ползвате функцията за „отметка“.

Позиция и дистанция

Доброто позициониране пред екрана е също толкова важно, колкото периодичната почивка на очите. Много често, децата ни използват дигиталните устройства на по-малко от препоръчителните разстояние и ъгъл, което води до напрежение в очите. За да осигурите правилната стойка и позициониране, можете да имате предвид следното:

  • Уверете се че, децата ви ползват устройствата, докато гледат екрана от една ръка разстояние (около 45-60 см). В идеалния вариант, мониторът трябва да е разположен на нивото на очите, точно пред тялото. Таблетите и други мобилни устройства също е добре да се държат на една ръка разстояние.
  • За да се намалят отблясъците, е добре източникът на светлина да бъде разположен зад гърба на детето, а не зад екрана на компютъра. Не използвайте устройства навън или на ярко осветени места, тъй като отблясъците на екрана могат да са причинител на напрежение в очите.
  • Също така, избягвайте да използват устройствата в тъмна стая, тъй като при такива условия зеницата се разширява, а яркостта на екрана може да причини дискомфорт.
  • Регулирайте яркостта и контраста на екрана, така че детето да се чувства комфортно.
  • Не допускайте изпозването на екрани от 30 до 60 минути преди лягане. Синята светлина може да причини разстройване на съня. При тинейджърите, бихте могли да използвате „нощен режим“ или друг, който редуцира излагането на синя светлина.
  • И не на последно място убедете се, че децата ви прекарват достатъчно време навън. Използването на компютри и др. интензивни дейности, натоварващи зрението за близко, могат да доведат до повишаване случаите на късогледство при децата, въпреки, че все още няма доказателства за това. Редица проучвания обаче предполагат, че прекарването на време навън, особено в ранна детска възраст, би могло да забави прогресирането на късогледство.

Офталмолозите в цял свят наблюдават повишен риск от напрежение и дискомфорт в очите в следствие на увеличеното време прекарано пред екран. Добрите новини са, че повечето симптоми могат да бъдат избегнати с тези лесни стъпки, утвърдени от американската академия по офталмология.