Този метод представлява строго индивидуална рефрактивна процедура за замяна на лещата, при който естествената такава се премахва и заменя с постоянен вътреочен имплант, който дава възможност за отлично качество на зрението в зависимост от специфичните нужди на всеки човек. По време на процедурата се използват само няколко капки "упойка", отлична апаратура, висококачествени консумативи и експертността на опитен офталмохирург. Отнема не повече от 10 минути. Извършва се върху едното око, а другото може да бъде третирано след седмица или две. 

Рефрактивната замяна на естествената вътреочна леща е алтернатива на конвенционалната Lasik процедура и е подходяща за хора над 45 годишна възраст, които страдат от късогледство или далекогледство или просто желаят да върнат зрението от своите младини и да редуцират броя или премахнат напълно необходимостта от очила или контактни лещи.

В нашата клиника обичайно не препоръчваме тази процедура за хора под 45 годишна възраст без по-особени медицински показания. Но с нарастването на възрастта естествената леща също „остарява” и проблемите, които се появяват са следните:

  • Естествената леща става по-твърда и "пораства" с възрастта. Това води до загуба на гъвкавостта на лещата и независимо от добрата работа на акомодативните мускули, липсата на еластичност води до появата на неприятните симптоми на средната възраст – замъгляване на предметите на близо. Всъщност, този процес започва по-рано, но симптомите на замъглените блзки предмети се появяват най-често, когато преминем 40 годишна възраст. Тази аномалия се нарича пресбиопия и проблемът продължава да се задълбочава с течение на времето . Много често през няколко години е необходима смяната на очила за четене с по-силни стъкла. Рефрактивната замяна на лещата може да стопира този процес и да запази ефекта си доживот. 
     
  • Естествената леща помътнява с годините. Много хора установяват колко много е засегнато цветното им зрение, чак когато естестваната им помътняла леща се замени с чист, прозрачен вътреочен имплант. Много често тази процедура възвръща нюансите на цветното зрение. 
     
  • Ако процеса на остаряване продължи без никаква намеса – резултатът ще бъде появата на катаракта. Рефрактивната замяна на лещата ще преустанови процеса на остаряване и по този начин ще се предотврати  необходимостта от лечение на катаракта след години.