Революция в диагностиката и лечението на мързеливо око при децата

Периодът от раждането до 7-та година на детето е изключително важен за развитието на нормалното зрение на двете очи. Всички фактори, които затрудняват ясното фокусиране на образите върху централната част на ретината, могат да доведат до мързеливо око.

 

Какво е мързеливо око?

“Мързеливото око” или на медицински език - амблиопията, е очен проблем, който засяга хиляди деца по света. Така нар. “мързеливо око” е анатомично здрав орган, но с намалено зрение. Най-често проблемът се установява в ранна детска възраст. В случай, че не се вземат навременни мерки щетите от амблиопията остават за цял живот.

 

Какви са причините?

Най-честите причини са: големи диоптри или разлика в диоптрите на двете очи, кривогледство (понякога дори едва забележимо за околните), заболявания на клепачите със спадане и закриване на зеницата, както и вродени очни болести, които пречат на получаването на ясен образ.

 

Внимание, родители!

“Мързеливото око” е напълно лечимо, стига проблемът да бъде открит навреме. Необходимо е да направите профилактичен очен преглед на детето си и да спазвате стриктно препоръките на вашия офталмолог.

 

Революция в профилактиката на мързеливо око!

Благодарение на съвременната  високотехнологична апаратура профилактиката на “мързеливо око” в Очна клиника “Трошев” се доближава до детска игра. Докато погледът на малчугана е привлечен от усмихнато електронно човече, издаващо весел звук, буквално за секунди се извършва едно от най-прецизните съвременни изследвания на рефракция.

Диагностичната процедура се осъществява изключително бързо, абсолютно безвредно и безболезнено, на един метър разстояние от пациента.