Околоочният контур е най-деликатната зона от лицето и там се наблюдават първите признаци на стареене.  Кожата в тази област е най-слабо хидратирана и съдържа по-малко мазнини и потни жлези, което я прави още по-уязвима на външни въздействия и стареене. Тя е два пъти по-тънка в сравнение с кожата по лицето и с напредване на възрастта изтънява още повече.

Околоочният контур е една от най-подвижните зони на лицето. Всяка мимика и напрежение оказват негативно въздействие върху еластичността и блясъка й.

Най-общо измененията в тази зона се изразяват в отпускане на кожата в областта на горния клепач, поява на бръчки тип “пачи крак”, торбички и отоци, под или около очите. Тези промени придават на лицето цялостно уморен и състарен вид.

Нехирургичната блефаропластика e неинвазивна процедура за повишаване стегнатостта на кожата и лифтирането ѝ. Тя е ефективна алтернатива на хирургичните процедури, с бърз ефект и кратък възстановителен период. Извършва се без рязане, без да се отстранява излишната кожа или мазнина и без да се променя орбикуларният мускул на клепачите. Това помага да се избегнат всички рискове, присъщи на традиционната хирургична интервенция. 

Поради стимулиране синтеза на колаген, обновяването и стягането на кожата продължава около 30 дни от процедурата.