Амблиопия  (Мързеливо око)

Амблиопия  е медицински термин за "мързеливо око" и означава слабо развитие на зрението, обикновено на едното око. Амблиопията е причинена от по-слабото използване на едното око за сметка на другото. В ранна възраст това нарушава връзката око - мозък необратимо. Това прави ранното откриване на амблиопията особено важно. Смята се, че след 9-10 годишна възраст не може да се възстанови зрението на едно мързеливо око. Причините за амблиопия са много и различни. Най-честа причина е разлика в рефракцията на двете очи – голямата разлика в диоптрите на очите, създава условия едното око да фокусира добре, а другото – не. 

Първа стъпка в лечението на амблиопията е изписването на точна оптична корекция. Веднага след това трябва да се принуди мързеливото око да работи. Обикновено това се постига чрез закриване на силното око за няколко часа през деня в продължение на седмици или месеци. Понякога, амблиопията може да бъде лекувана със специални капки, които замъгляват зрението на доброто око, принуждавайки по-слабото око да работи.

Ако амблиопията е съчетана с кривогледство, обикновено тя се лекува преди хирургическата намеса. Ако се открие рано и лекува правилно, възстановяването на мързеливото око е много добро. Успехът зависи от сериозността на проблема, от възрастта на детето при откриването и от съдействието на родителите и детето в хода на продължителното лечение.

Очна клиника "Трошев" разполага с революционния детски безконтактен авторефрактометър "PlusoptiX A09", с който изследването на рефракцията при малки пациенти се доближава до детска игра. В случай, че бихте искали да се възползвате от най-модерните и ефективни методи за профилактика и лечение на "мързеливото око", не се колебайте да се обърнете към нас.

 

Вижте още:

Революция при диагностиката и лечението на мързеливо око при децата