Дегенерация на макулата

Макулата е най-централната част на ретината, с която се осъществява прецизното, точно,  фино зрение, както и цветното зрение. Дегенерацията на макулата е сборно име за група заболявания, при които чувствителните на светлина клетки в нея постепенно спират да функционират. Среща се най-често при хора над 60-годишна възраст и в този случай се нарича възрастова дегенерация на макулата. По-редки са някои наследствени форми, които засягат деца и млади хора. 

Основният симптом е намаляване или загуба на централното зрение. Дегенерацията на макулата създава трудности при близка и детайлна работа (четене, вдяване на игла). Цветовете губят яркостта си, правите линии изглеждат криви, в центъра на зрителното поле се появяват тъмно петно.

Двата най-често срещани вида възрастова дегенерация на макулата са "суха" и ексудативна ("влажна"). По–често се среща сухата дегенерация на макулата. Тя води до бавно и постепенно намаляване на зрението. Влажната форма на дегенерация на макулата се нарича така поради изтичане на кръв и течност в тъканта на ретината. Причина за нея са новообразувани кръвоносни съдове под ретината. При тази форма на дегенерация намалението на зрението настъпва по-бързо и е по-значително. Лечението е различно при двете форми. При сухата форма се изписват витамини, антиоксиданти и лутеинови таблетки. В случаите на "ексудативна" дегенерация на макулата, понякога е възможно да се прибегне до лазерно лечение. Използва се прецизно фокусиран лазерен лъч за изгаряне на кръвоносни съдовете, които увреждат макулата. Това е възможно, само когато тези съдове не се в самия център на макулата. По-ново лечение е вътреочното приложение на вещества, водещи до унищожаване на тези съдове. Инжекциите се правят по схема – първите 3 месеца – на 4-6 седмици по 1, а след това на 3 месеца по 1 до стациониране на състоянието.