Глаукома
Най-често извършваната процедура при глаукома се нарича Трабекулектомия.
 
Съвременната медицина предлага голям брой много добри лекарствени средства за лечение на глаукомата. Налице са и редица видове лазери, с помощта на които се постига контрол на вътреочното налягане. На практика над 95% от пациентите се лекуват успешно с капки. Когато обаче това не помага се преминава към оперативно лечение.
 

Какво представлява трабекулектомията?
 

Създаване на изкуствен път за отток на вътреочната течност като по този начин се понижава вътреочното налягане. Това се постига по следния начин: отделя се малка част от повърхностния слой на склерата. Под него се изрязва ивичка от т.н. Шлемов канал (мястото от където става оттичането на течността). Склерата се зашива хлабаво и се покрива с конюнктивата. 


 

Така се създава директна връзка между предна камера и подконюнктивалното пространства с цел улесняване на оттока на вътреочната течност. Постепенно с възстановяването на потока се образува малка подутина на конюнктивата, която остава под клепача и не се вижда. Съществуват различни видове импланти, които могат да се поставят с цел регулиране на оттока от окото и забавяне на срастванията в областта на операцията. Най-често използваните са EX-PRESS™* Glaucoma Filtration Device и клапата на Ahmed.