Катаракта (Вътрешно перде)

Процедурата за премахване на вътрешното перде се нарича факоемулсификация. Извършва се със специален апарат, наречен факоемулсификатор. В нашата клиника се използват най-добрите в световен мащаб машини INFINITI® Vision System и CONSTELLATION® Vision System на американската фирма Alcon.

            

 

Операцията преминава през следните етапи:

 

1. Упояване на окото. 

Използва се капкова анестезия, при която 5 пъти през 2 минути се накапват анестетични капки. Това е достатъчно да се обезчустви окото за 25-30 минути, много повече отколкото продължава цялата операция, която е 7-8 минути.

 

2. Почистване на оперативното поле.

Използва се дезинфекционен разтвор, с който се почиства кожата на лицето и се накапва в конюнктивалния сак. Лицето се покрива със специален еднократен чаршаф.

 

3. С калибриран диамантен нож се извършва малък разрез (2,2 мм) на роговицата в близост до склерата. Разрезът е толкова малък, че не се налага поставянето на шев в края на операцията. Изпълва се предната камера на окото (пространството между ириса и роговицата) със специален гел с цел поддържане на тонуса.

 

 

4. Кръгов капсулорексис - с много фин пинсет се очертава кръг на предната капсула на лещата и се откъсва. Ядрото на лещата се отделя от капсулния сак.

 

 

5. С наконечника на факоемулсификатора се влиза през роговицата и капсулорексиса и се стига до ядрото на лещата. Едновременно вкарвайки течност в окото, върхът на наконечника трепти с ултразвукова честота, раздробявайки лещените структури, като в същия момент и ги аспирира.

 

 

6. Имплантация на вътреочната леща - поставена в специален картридж, сгънатата мека леща се имплантира на мястото на премахнатата биологична леща, където тя се разгъва и наглася.

 

 

                       

7. Накапване на антибиотични капки. Окото се покрива със стерилно кръгче и се оставя в покой за няколко часа.

 

Вижте още:

Съвременното лечение на катаракта

Кой е най-подходящият очен имплант за мен?