Възможно ли е да получа перде след химиотерапия?

Чрез рубриката "Право на зрение" на в. "Трета възраст" ни попитаха:

Не чета редовно вестника, попаднах случайно на рубриката "Право на зрение" във вестника на една съседка и реших да задам своя въпрос. Макар да съм далеч още от третата възраст, напоследък ми се случиха доста неприятности в личен план, свързани със здравословни проблеми. Оперираха ме от злокачествено образувание.  Наложи се да премина курс химиотерапия, сега също приемам медикаменти, свързани с лечение на онкологично заболяване. Курсът химиотерапия бе през септември миналата година.

От 2-3 месеца получих влошаване на зрението, започнах да виждам неясно, размазано. Посетих очен лекар, който установи, че въпреки все още младата ми възраст имам перде на окото и предположи, че е възможен страничен ефект от химиотерапията. Каза ми, че трябва да се оперирам и това е единственото лечение. Знам, че пердето засяга предимно възрастни хора. Има ли разлика в подхода при операцията? Тя една и съща ли е при възрастните хора и при по-младите? Достатъчно травмирана се чувствам, защото външният ми вид претърпя доста промени, не искам да слагам и очила. Възможно ли е да се оперирам без никакви по-нататъшни последствия за зрението – да продължа да виждам добре, без да слагам очила? Мога ли да се оперирам за един ден, най-много за два и никой да не разбере, за да не тревожа близките си?

К. Пенева, 42 г., Чирпан

Отговор: Има основание да се смята, че някои лекарства, които се използват в онкологията, могат да доведат до развитие на катаракта (перде на окото). В този смисъл е напълно възможно откритото перде да е действително страничен ефект от преминалата химиотерапия.

Катарактата или т. нар. "перде" предимно се развива с напредването на възрастта, но разбира се съществуват и други случаи. Тя води до потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Лечението е единствено оперативно и представлява замяна на вече потъмнялата леща с изкуствена такава. Самата процедура е изключително щадяща окото (разреза е под 2,2 мм. ) и безболезнена. Протича за по-малко от 8 минути и още на следващият ден ще можете да се завърнете към рутинните си задължения без да има особени белези, че сте преминали през подобна процедура.

 

Поведението и подхода при операцията независимо от възрастта на пациента са абсолютно еднакви. При по-младите хора дори съществува предимство. То се изразява в това, че пердето е в начален стадий и следователно операцията протича много по-леко с изключително бързо следоперативно възстановяване.

 

Препоръчвам ви преглед за уточняване възможностите на лечението, тъй като съществуват много варианти на вътреочни импланти, които се поставят. Различните вътреочни лещи предлагат различни решения. Възможно е да се използва такъв вариант, че повече да не бъде необходимо използването на очила. За млад човек като Вас особено препоръчвам от по-добрите импланти, които предлагат съответно и по-добри решения, защото доброто зрение дава и добър тонус в живота.